top of page

Üzleti felhőszolgáltatás

Mik az üzleti felhőszolgáltatás előnyei?

 

Költségmegtakarítás

Az üzleti felhő esetében a megosztás sebessége inkább az internet sebességétől függ, így hálózatának eszközei nem lesznek leterhelve, ez által az a veszély is jelentősen alacsonyabb, hogy meghibásodnak.
 

Biztonság

Sok vállalatvezetőnek vannak biztonsági aggályai a felhőalapú számítástechnikai megoldások bevezetésekor. A fő aggály, hogy ha a fájlokat, programokat és egyéb adatokat nem tartják biztonságban, azaz nem az irodai számítógépek merevlemezeink vannak, vagy ritkább esetben másolataik, valamely hordozható adathordozón, akkor honnan tudhatja, hogy azokat védik?

A felhőgazda feladata a biztonság gondos ellenőrzése, amely lényegesen hatékonyabb, mint a hagyományos házon belüli rendszereknél, ahol a vállalkozásoknak rengeteg informatikai problémát kel megoldani.  Ezt a lehetőséget a file tevékenység visszakövetésével is ki lehet szűrni.
 

Rugalmasság

A magyar vállalkozások nagy része jelenleg, vagy nem figyel oda az adatbiztonságra, vagy túlzottan nagy figyelmet fordít rá. A felhő nagyobb rugalmasságot kínál a vállalkozások számára, szemben a helyi szerveren történő tárolással. És ha további tárhelyre van szüksége, akkor egy felhőalapú szolgáltatás azonnal kielégítheti ezt az igényt, ahelyett, hogy informatikai infrastruktúrájának komplex (és drága) frissítésén esne át. Ez a fokozott szabadság és rugalmasság jelentősen befolyásolhatja vállalkozása általános hatékonyságát.

Mobilitás

A felhőalapú számítástechnika lehetővé teszi, hogy a vállalkozás információihoz hozzáférjenek azok is, akik az irodától egy adott pillanatban távol vannak, de szükségük van egy fontos adatra, mondjuk egy üzleti tárgyaláson, használhatják ezt a funkciót, így ügyfeleik, szinte azonnal pontos és fontos információhoz juthatnak. A felhő kényelmesen hozzáférhető információkat kínálhat az utazó, home office-ban, vagy távmunkában dolgozó alkalmazottak számára is.

Adatelemzés
Az adatok gyűjtése, hosszú távú elemzése, kiértékelése segítheti vállalkozása hatékonyabbá tételét. A felhőben tárolt adataival könnyen követési mechanizmusokat valósíthat meg, növelheti a hatékonyságot és cselekvési terveket készíthet a szervezeti célok elérése érdekében.

Minőség-ellenőrzés

Van néhány olyan szempont, amely hátrányosan érinti a vállalkozás sikerét, ilyen például a rossz minőségű és következetlen jelentéstétel, ami első sorban abból adódik, hogy a vállalkozás alkalmazottai nem ugyanabból a dokumentumból dolgoznak. Egy felhőalapú rendszerben az összes dokumentumot egy helyen és egyetlen formátumban tárolják. Ha mindenki ugyanahhoz az információhoz fér hozzá, akkor fenntarthatja az adatok konzisztenciáját, elkerülheti az emberi hibákat, és nyilvánvalóan nyilvántarthatja az esetleges javításokat vagy frissítéseket.

Rendszerösszeomlás utáni helyreállítás.
A felhőalapú szolgáltatások gyors adat helyreállítást biztosítanak mindenféle vészhelyzet esetén, a természeti katasztrófáktól az áramkimaradásokig.

Kármegelőzés – A veszteségek megelőzése

A számítógépek számos okból hibásan működhetnek, a vírusfertőzésektől kezdve a korhoz kapcsolódó hardverromlásig, az egyszerű felhasználói hibákig. Ha ezeken a gépeken fontos adatokat tárolt, és biztonsági mentése sincs, akkor fennáll annak a veszélye, hogy elveszíti az összes információt. Egy felhőalapú kiszolgálóval azonban a felhőbe feltöltött összes információ biztonságos és könnyen elérhető bármilyen internetkapcsolatú számítógépről, akkor is, ha a rendszeresen használt számítógép nem működik.

Automatikus szoftverfrissítések

A felhőalapú alkalmazások automatikusan frissítik magukat, így ahelyett, hogy az egész szervezetre kiterjedő frissítés elvégzését végre kéne hajtania az IT részlegnek, vagy külsős IT szakembernek, az a háttérben időveszteség nélkül megtörténik. A vállalatvezetés az IT-alkalmazottak számára időt ezzel pénzt takarít meg.

Versenyképesség

Noha a felhőalapú számítástechnika egyre népszerűbb, még mindig vannak olyan vállalkozások nagy számban Magyarországon, amik inkább minden adatmentést helyi szinten tartanak. Ez a választásuk egyértelmű hátrányba helyezi őket, ha versenyeznek azokkal, akiknek a felhő előnyei a rendelkezésükre állnak.

Fenntarthatóság

A felhőn történő tárolás környezetbarát megoldás, amely kevesebb szén-dioxid kibocsájtást eredményez. A felhőinfrastruktúrák elősegítik a papírhulladék csökkentését, az energiahatékonyság javítását és (mivel lehetővé teszik a munkavállalók számára bárhonnan hozzáférést internetes kapcsolaton keresztül) csökkentik a munkába járás által generált környezeti károkat is.

bottom of page